KIK

KIK adalah alat pengurusan KAIZEN  yang mudah difahami dan mampu dilaksanakan oleh semua peringkat staf. Aktiviti KIK menumpu kepada penyelesaian punca-punca untuk menyelesaikan masalah atau mencari peluang-peluang  penambahbaikan kepada proses sedia ada atau/dan memperkenalkan proses, produk atau perkhidmatan yang baru dengan memberl nilai tambah kepada slstem penyampaian perkhidmatan jabatan secara kreatifdan inovatif.

KIK adalah sejajar dengan strategi pembangunan ekonomi yang berasaskan pengetahuan ' dan dayasaingmapan  kearah merealisasiiltizam UiTM menjadi sebuah universiti bertaraf dunia menjelang 2020.

Kumpulan Inovatif & Kreatif (KIK) sebelumnya dikenali sebagai Kumpulan Meningkat Mutu Kerja (KMK).  KMK telah diamalkan di UiTM sejak 1985 dan membuktikan kemampuannya untuk menghasilkan penyelesaian masalah kerja dan inovasi sistem kerja.

Mulai 2006 KIK telah diterima sebagai salah satu alat pengurusan yang mudah difahami dan dilaksanakan oleh semua peringkat staf.  Berbanding dengan KMK, tumpuan KIK tidak hanya to resolve a specific problem and will focus on root cause(s) of the problem and solutions to resolve it malah to investigate improvements in an existing process or to implement a new process, product, or service.

KMK di Pusat Latihan UiTM telah wujud pada tahun 2001 dimana penyertaannya diwakili oleh staf Pusat Latihan daripada pelbagai peringkat jawatan. Setelah KIK diperkenalkan, sebuah kumpulan telah diwujudkan pada tahun 2010 yang dinamakan sebagai Kumpulan IMPAK. Kumpulan IMPAK telah menyertai Mini Konvesyen Peringkat Zon Tengah buat pertama kalinya bagi kategori Pengurusan dan seterusnya ke peringkat Konvensyen KIK Peringkat UiTM.

Selepas itu tertubuhnya pula Kumpulan KIK OPTIMUS yang bertanding di dalam kategori teknikal dan kejayaan manis bagi Kumpulan KIK OPTIMUS ialah menjadi Juara Keseluruhan bagi pertandingan Mini Konvensyen KIK Peringkat Zon Tengah pada tahun 2012. Kini Pusat Latihan telah mempunyai empat kumpulan KIK iaitu IMPAK, OPTIMUS, Q-COP dan Enigma

 

 

 

 

 

 

Statistik Pelawat

928993
Hari Ini
Semalam
Bulan Ini
All days
151
298
8718
928993

You are here: Home KUALITI KIK